Använd passepartout för bästa effekt

Vi rekommenderar alltid våra kunder att använda en passepartout om det är möjligt. Det beror bland annat att på att passepartouten både skyddar och framhäver det som du ramar in. I den här guiden berättar vi om varför vi alltid rekommenderar våra kunder att använda en passepartout när de ramar in.

Därför ska du använda passepartout

Genom att använda en passepartout vinner du två stora fördelar med din inramning. Den ena fördelen är att motivet som du ramar in lyfts fram och syns ännu bättre. Motivet kommer i fokus och inramningen blir mycket finare att beskåda. Harmonin mellan ramen och bilden blir också mycket bättre. Det beror på att den luftas och blir mer öppen mellan ram och motiv. Den andra fördelen du vinner är att bilden skyddas. Det beror på att det blir en liten luftspalt mellan glaset och passepartouten. Luftspalten gör att bilden inte ligger direkt mot glaset vilket är bra, och förhindrar slitage och att kondenserad fukt överförs direkt till bilden från baksidan av glaset.

Off-white och färger på passepartouter

Det finns flera hundra olika färger på passepartouter. De vanligaste är ganska neutrala och de som används mest är vita och svarta passepartouter. Med off-white menar vi nyanser av den vita färgen. Det kan vara nyanser som till exempel antikvit, gräddvit, rökvit, äggskalsvit, krämvit och snövit. En helt kritvit färg utan en nyans, blir ganska jobbig och tröttande att titta på. Man brukar vilja ha en mjuk och behaglig ton i den vita färgen, och därför är det vanligast att man väljer en passepartout i en off-white nyans. Om man ramar in gammalt papper, till exempel ett gammalt brev, så brukar man använda en gul nyans och ton i färgen. Det här beror på att det gamla och gula brevet annars kan se smutsigt ut, när det får en väldigt vit passepartout omkring sig. Med en stor variation på val av färg, kan man åstadkomma fina effekter på sina inramningar. Man kan göra det genom att passa ihop olika nyanser på motivets färger med färgen på passepartouten. Det här kan bli extra enastående om man använder flera passepartouter med olika storlekar på öppningarna.

Djup med foamboard

Med en foamboard skapar du ett avstånd och rymd mellan bilden och din passepartout. Det gör att passepartouten ser svävande ut ovanför bilden. Ett mycket enkelt knep som skapar en effektfull inramning. Foamboarden har en mindre kant och en större öppning än passepartouten, och det gör att foamboarden aldrig syns, utan döljs fint av passepartouten.

Lister för passepartoutens öppning

Det finns smala lister i färger som guld och silver, som är anpassade för att monteras i passepartoutens öppning. Det här ger ytterligare en ram och avgränsare mellan delarna i inramningen. Det sätter din bild i ännu större fokus.

Material i din passepartout

Passepartouter tillverkas vanligtvis av syrafritt papper, men också av bomull om det är höga krav på arkivbeständighet. Under årens lopp har vi sett passepartouter tillverkade av t.ex. läder, linne, silke, rispapper och metall. Dessutom finns helt släta papperstyper och grängat papper med en lätt och fin struktur i ytan.

Att välja rätt storlek

Det är vanligt att man väljer en kant runt om, som är på mellan fyra till sex centimeter bred. För att få bästa förhållande mellan kanterna och bilden, bör underkanten på passepartouten vara cirka en centimeter högre. Om du har fem centimeter på vänster kant, fem centimeter på höger kant, och en kant på fem centimeter över bilden, ska kanten under bilden vara cirka sex centimeter. Annars kan det ser ut som att bilden har "ramlat ned" lite grand i tavlan. Detta är inte något som finns på de färdiga passepartouterna du köper, utan endast något som en professionell rammakare kan göra.

Färgad kärna eller inte

Det finns olika färger på kärnan i en passepartout. Den vanligast är vit men även svart förekommer ofta. Det här blir extra finessrikt när öppningen görs. Den skärs nämligen med en snygg 45-graders kant ned mot motivet. Den vita kanten skapar då en fin avgränsning mellan färgen på din passepartout och bilden. Detta är extra märkbart när man använder färgade passepartouter som till exempel svart.


Alla artiklar »