Monteringsanvisningar

Med våra monteringsanvisningar monterar du enkelt ihop din måttbeställda ram. Monteringen görs med en teknik som kallas för Dynaframe. Läs anvisningarna i lugn och ro. Läs de gärna innan du beställer. Då vet du mer om vad det innebär att montera ihop din nya ram, redan innan den kommer hem till dig.

Det här behöver du för att montera

En bra plats med gott om utrymme att montera på. En gammal handduk eller annat oömt tyg att jobba mot. Trälim och hushållspapper att torka med. Beroende på vilket träslag tavelramen är tillverkad av, kan laxförbindaren ibland vara trög att driva ner i hörnet. Därför kan en vanlig skruvmejsel vara till bra hjälp att trycka ned laxförbindaren med.

Viktigt, läs innan du börjar!

Om du har beställt en rektangulär ram, vilket är det vanligaste, det vill säga när bredden och höjden inte är lika långa, måste dina ramdelar monteras så att de ser ut som två lika bokstäverna (L). Annars kommer inte rätt längder hamna mitt emot varandra, när sista monteringen görs. Läs mer om detta i monteringsanvisningarna nedanför. Läs alltid igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar!

Ladda hem monteringsanvisningarna

PDF Här kan du ladda hem monteringsanvisningar och ha dem lätt tillgängliga vid monteringen.


Montering med instruktionsvideo

I en kort video visar vi snabbt hur du gör för att montera dina nya ramar från Alldo.


Montering steg för steg

1. Ramdelar och kilar

Ramdelar och laxförbindare
Börja gärna med att kontrollera att du har fått alla ramdelar. Laxförbindarna skickas med i paketet och tejpas normalt på ramdelarna inuti paketet. Om dina lister är breda, följer det med fler än en laxförbindare per hörn. Totalt brukar det vara med fyra, åtta eller tolv laxförbindare till varje ram, beroende på hur bred ramen är.

2. Spåren i ändarna

Spåret i ändarna
Här ser du det karakteristiska spåret som laxförbindarna trycks ner i. Spåret fräser vi här i Sverige i en avancerad fräsmaskin, som ställs in för varje enskilt jobb och ram. Fräsningen utförs av kunnig personal och kontrolleras alltid för hand efteråt.

3. Kilen i spåren

Kilen i spåret
Här demonstreras hur det ser ut med en laxförbindare i sitt frästa och anpassade spår. Den håller inte bara ihop hörnet, kilens utformning gör även att ramdelarnas ändar dras in lagom hårt mot varandra. Det skapar ett tätt och fint hörn.

4. Montera ihop ett hörn

Montera ihop ett hörn
Stryk först på lite trälim i ändarna. Ta rikligt med lim. överflödigt lim kan du torka av direkt efter det här momentet. Lägg dina delar uppochner med ändarna mot varandra. Notera att de ska läggas likadant om du har en rektangulär ram (vanligast). De ska se ut som två bokstäverna L. Tryck sedan ned kilen försiktigt men hårt, med dina fingrar. Håll stadigt och lyft inte de två delarna förrän du har fått ner laxförbindaren så långt du kan.

5. Pressa ner ordentligt

Pressa ända ner
Om du inte orkar trycka ner laxförbindaren med dina händer, kan du ta hjälp av en spårskruvmejsel. Tryck laxförbindaren längre ner genom att öka på trycket långsamt. Slå eller knacka aldrig, då det finns risk för att du skadar dina delar. Torka sedan bort eventuellt överflödigt trälim.

6. Två delar monterade och klara

Två delar monterade
Nu har du gått från fyra lösa delar, till två halva delar av en komplett ram. Nu rekommenderas du att låta hörnen torka ordentligt innan du fortsätter. Speciellt om det är en stor ram. Om du däremot klarar alla moment inom tio minuter, behöver du inte låta hörnen torka innan du fortsätter. Trälim tillåter nämligen cirka tio minuters arbete innan delarna måste börja vila och torka.

7. Bokstäverna (L)

Bokstäverna L
Delarna ska nu se ut som två likadana bokstäverna (L). Det här gäller om det är en rektangulär ram (vanligast). Om delarna inte gör det, kommer du inte kunna slutföra monteringen av din ram. Det beror på att delarna med lika längder inte hamnar mitt emot varandra annars. är det en kvadratisk ram behöver du inte tänka på detta. Det beror på att en kvadratisk ram är liksidig och att alla delar är lika långa.

8. Slutmontering

Slutmontering av din ram
Lägg nu dina två halvt monterade delar mot varandra på följande sätt, och driv sedan ner dina sista laxförbindare i hörnen. Glöm inte att använda trälim på ändarna innan du lägger ihop dom. Ta hjälp av en spårskruvmejsel om du behöver trycka ner laxförbindaren ytterligare.

9. Kontrollera hörnen

Starka fina hörn
Om dina hörn har små avvikelser har du nu en sista chans att justera detta. Det viktigaste är att ditt hörn är slätt och fint på framsidan. Låt nu din ram torka minst sex timmar innan du börjar montera dina bilder.

10. Grattis, din nya ram är klar!

Din ram är nu klar
Din nya måttbeställda ram är nu klar för att börja användas. En ram med Dynaframe -teknik som du själv har monterat ihop. Lycka till med dina projekt och vi hoppas samtidigt att din tavla kommer att dra många blickar till sig.

Alla guider »