Falsdjup på tavelramar

Inramning med kilram i falsen, som sticker ut på baksidan

Falsdjupet är det djupet i tavelramen, där det inramade objektet ska ligga. Falsdjupet brukar vara runt tio millimeter djupt. Det finns massor med andra falsdjup också. Allt från 6 mm till 30 mm beroende på modell av ramlist.

Litet falsdjup får kilramen att sticka ut

Till höger kan du se en svart ram med en inramad oljemålning. Inramningen är gjord redan på 1800-talet. Kilramen sticker ut på baksidan och får ramen att sväva lite framför väggen. Detta är alltså helt normalt och inget man tänker på när tavlan kommer upp på väggen. Klicka gärna för större bild och exempel.

Olika objekt kräver olika falsdjup

Till en glasinramning räcker falsdjupet väl om det är runt tio millimeter djupt. På bilderna nedanför kan du se hur de olika delarna i en glasinramning ska ligga. Man kan använda ramar med litet falsdjup till kilramar och canvas. Den som händer är att tavelramen svävar lite framför väggen, och att kilramen sticker ut lite på baksidan. Det är helt normalt och förekommer ofta. Nedanför kan du även se hur det ser ut, när en kilram är monterad i falsen på en tavelram.

Alla artiklar »