Inramning av värdefull konst

Om du vill rama in mycket värdefulla bilder och konst själv, bör du ha samma kunskaper och erfarenheter som en professionell rammakare. Du bör också veta hur du ska hantera dessa material. Du bör har grundläggande kunskap om spärr, tejp, bakstycke, UV-glas, passepartout och tejp för försegling. Dessutom måste du kunna göra hängslen, en teknik som gör att ditt föremål hänger fritt, och kan röra sig utan att bli förstört. Har du inte det, rekommenderar vi inte att du ramar in dina föremål själv. Risken är för stor att något blir fel, och att inramningen förstör det som du ramat in.

Syrafria material en bra början

Även om vi har syrafria material och verktyg i webbutiken, är detta alltså ingen garanti för att du gör en 100% säker inramning. Du måste behärska tekniken, och ha kunskapen om hur dessa produkter och material ska användas. Många av våra kunder som använder dessa verktyg och material, behärskar denna kunskap och ramar in själva. Det är t.ex. fotografer, gallerier och konstnärer.

Var på säkra sidan

För bevarandet av dina värdefulla bilder eller konst, rekommenderar vi alltid att du i första hand kontaktar en professionell rammakare. Där kan du få råd och tips om just dina bilder och förutsättningar. För att hitta en inramare nära dig, kan du exempelvis söka på Hitta.se (nytt fönster).

Inramningar på nätet

Det finns en del videoklipp på nätet som visar tips och råd vid inramningar. I den här videon från Youtube visar Josh Cripps hur man gör en godkänd upphängning av foto med hängslen. En teknik som är reversibel. Det innebär att man kan ångra monteringen, och montera isär bilden relativt enkelt. Som du kanske märker krävs det en del kunskap för att vara på säkra sidan. Om du är det minsta osäker med din värdefulla konst, ska du alltid i första hand överlåta jobbet till en professionell rammakare.


Alla artiklar »