Montering av motiv och bilder

Ett motiv som till exempel ett fotografi, eller en oljemålning på kilram, kan monteras på flera olika sätt. Vi har taveltillbehören för att du ska lyckas med både din montering och tavelupphängning.

Bra verktyg vid montering i ramar

Det finns lite verktyg och tillbehör som kan vara bra att ha till hands vid montering av bilder i dina ramar. Dessa är bland annat:

  • En liten hammare
  • Småspik med kullrigt huvud
  • Häftpistol eller Push Mate
  • Stabilt bord att jobba mot
  • Tejp att försegla med

Montera en oljemålning i tavelram

En oljemålning, canvastavla eller akrylmålning på en kilram, är mycket lättare att montera än ett foto med glas och bakstycke. Då kilramen och tavelramen är tillverkade av trä, brukar man enkelt kunna spika fast kilramen med små spikar, på insidan av tavelramen. Vill du använda lite stil och finess som proffsen, brukar spikar i koppar eller mässing passa bra. Finns i alla välsorterade byggvaruhus. Observera att billigare ramar från bland annat stormarknader, kan vara tillverkade av en kompositplast, och är därför inte lämpliga att spika i. Spikning förutsätter att det är en träram.

Det som avgör hur du kan fästa din tavla inuti tavelramen, är tavelramens falsdjup. Om falsdjupet är har ett mått som gör att hela kilramen går ner i falsen, kan man enkelt spika på insidan av ramen, så att tavlan inte faller ur ramen. Man kan dessutom använda en häftpistol genom att hålla den en bit ifrån, så att inte stiftet går hela vägen in i ramen. Om man väljer att spika, behöver man ett stumt underlag att jobba mot. Arbeta därför över ett ben på ett stabilt bord, om du väljer att spika. Akta bordet och dina händer för skador.

Om målningen hamnar i nivå med baksidan på ramen, kan man använda så kallade fjäderbleck för att trycka ned innehållet i ramen. Det ger en säker och bra lösning, som dock kräver att man skruvar i baksidan av ramen. Därför måste man använda skruv som inte går igenom ramen och kommer fram på framsidan. Skruva alltid där djupet är som störst på ramens profil och inte för nära hörnen (risk för sprickor).

Om målningen ligger högre upp än vad falsdjupet tillåter, kan man också använda fjäderbleck. Kilramen ska i så fall inte nå högre än cirka tre millimeter upp ur ramen. Om den går upp högre än tre millimeter, kan man istället spika fast en liten spik i sidan av kilramen. Spiken ligger då ut efter baksidan på ramen. Här får man då möjligheten att häfta fast spiken bak i tavelramen. Använd en häftpistol för detta

Videoklipp med montering av kilram i tavelram

Glasinramning och laminerade bilder

Glasinramningar och bilder som lamineras på kapaskivor eller lättviktsskivor, kräver ofta lite mer av dig som monterar bilderna. När man gör en inramning med glas och bakstycke, måste allt innehåll kunna gå ner helt och hållet i falsen, och en liten bit extra. Här måste man nämligen kunna låsa fast innehållet i ramen genom att fästa innehållet på insidan av ramens fals.

När man jobbar med glas, kan det vara svårt att spika. Glaset spricker lätt med allt vad det innebär. Proffsen skjuter in rombiska stift med en dyr häftpistol specialtillverkad för ändamålet. Då vi inte har tillgång till en sådan dyr häftpistol, får vi lösa det på andra sätt. Ett sätt är att välja en Push Mate. Ett omtyckt litet och billigt verktyg, som du själv kan driva in stiften med. Ett annat sätt kan vara en vanlig häftpistol. Med den kan vi montera stift ut efter insidan, genom att hålla häftpistolen en bit ifrån när vi trycker av. Stiftet åker då inte in hela vägen, utan sticker ut en liten bit. Träslaget kan vara hårt och mjukt, prova dig fram innan du slutmonterar för att se hur långt stiften går in. Akta även dina händer och ögon, ha alltid skyddsglasögon på dig. Metoden används i vår guide om att rama in en tavla i ny ram.

Videoklipp med glasinramning


Alla guider »