Välj rätt ram för ditt inredning

I den här guiden tipsar vi om vad som är bra att tänka på när du väljer en passande tavelram till ditt motiv, som även ska passa tillsammans med din heminredning. Det är inte speciellt svårt och resultatet brukar bli mycket lyckat. Läs mer om knepen här.

Tavelramen är viktigare än du tror

En inramning och en tavelram är faktiskt mycket mer än bara en detalj i inredningen. Ramen framhäver det inramade motivet genom att skapa en stark kontrast mellan tavlans motiv och det övriga i rummet. Det här kan man utnyttja på flera olika sätt, och en del metoder blir mycket effektfulla och tilltalande. Kanske lägger man för liten vikt på hur tavlorna ser ut på väggen hemma. Det är inte den bästa lösningen tror vi. Den totala ytan av rummets alla väggar blir stor tillsammans. Här finns ofta mycket utrymme att inreda både fint och kreativt.

Matcha färger på motiv och ram

Låt säga att du har bruna gardiner och mattor i ditt rum, ja då passar ofta bruna motiv i dina tavlor mycket bra. De bruna motiven kan du matcha med bruna ramar. Den bruna färgen behöver inte vara exakt lika, så länge de är inom samma nyanser. Bäst effekt uppnås också genom att även använda en passepartout, och ge tavlan vit luft mellan motivet och ramen. Men vad händer om du har motiv som har en helt annan färg än inredningen?

Komplementfärger

Två komplementfärger är två färger som stärker varandra, eller tar ut varandra. Färgerna tenderar att öka eller matta av kulörstyrkan för varandra. Till exempel så blir orange kraftig och lysande mot mörkblått. Det här kan vi utnyttja om vi har olika färger på motiv och övrig inredning. Om du har bruna gardiner som vi berättade om innan, så ser vi att blå och gröna motiv skulle kunna fungera. Antingen för att dämpa, eller förstärka. Tittar vi på cirkeln över komplementfärgerna, kan vi hela tiden se färgens motsatsfärg. Det görs genom att gå från en färg och över till en annan rakt genom cirkeln. Några exempel på komplementfärger är orange-mörkblå, röd-grön och lila-gul.

Du kan alltså använda komplementfärger till att dämpa starka och dominerande färger. Om vi tittar på cirkeln igen, ser vi att grön är den röda färgens komplementfärg. Har vi mycket grön färg i ett rum, kan vi lyfta in röd färg, för att dämpa den gröna dominerande färgen i rummet. På samma sätt kan vi göra med ramar. Du kan med hjälp av ramen lyfta fram motivet, eller dämpa motivets dominans. Du kan också lyfta fram dina tavlor, eller dämpa övrig inredning.

Nyanser inom samma färg

Lika färger med små skillnader kallar man för nyanser. Färger kan blandas för att ge olika nyanser. Exempel på brutna färger som ger olika nyanser är turkos, kornblå, brandgul, aprikosfärg, beige, mossgrön och faluröd. Färger inom samma nyans passar sällan bra tillsammans, om man inte plockar upp nyanser från olika delar av inredningen. Däremot passar olika färger ofta bra som ligger inom samma nyansskillnad. Pastellfärger passar bättre med andra pastellfärger och så vidare. Allmogefärger passar bra med andra allmogefärger osv. Lycka till!


Alla artiklar »