Var rädd om dina tavlor

I den här guiden beskriver vi vad som är bra att tänka på, och vad du kan göra, för att vara mer rädd om din konst och dina tavlor. Det finns flera bra saker att känna till som kan förlänga livslängden en lång tid framöver på det som du har inramat.

Skydda din konst

Din tavelram är inte bara vacker och omger dina konstverk och bilder. Den skyddar även innehållet mot slag och stötar. Detta gäller alla typer av inramningar. Glasinramningar skyddar ytterligare genom att ett glas är monterat från framsidan. Glaset skyddar mot damm, smådjur, rökpartiklar och annan smuts.

Fukt, värme och kyla

Papperskonst som ramas in med tavelglas mår inte bra av att hänga där snabba växlingar i temperaturen sker. Exempel på sådana ställen är nära ytterdörrar, altandörrar, fönster och över element. Om du har en källare hemma ska du tänka på kallras. Det gör att kall luft strömmar ner i källaren när man öppnar ut. Oljemålningar och papperskonst behöver kunna följa fukt, och temperaturväxlingar i lugn och ro. Så du behöver även skydda dina oljemålningar eller akrylmålningar på samma sätt.

Solljus och UV

Solljusets UV-strålning är direkt förödande för ditt konstverk. Glaset är konstruerat för att ta bort upp emot 90 procent av strålningen. Det gäller alla typer av konstverk, oavsett om det är en oljemålning, akrylmålning, skiss eller papperskonst. Solens UV-strålar påskyndar åldrandet av din konst. Detsamma gäller om vi utsätter kroppens hud för solljusets UV-strålning. Får att skydda konst ytterligare finns UV-skyddande glas. Glaset som är mycket dyrt, hjälper till att förhindra att UV-strålningen passerar genom glaset. Det UV-skyddande glaset är bra om konstverken hänger offentligt där ljuset träffar tavlorna. Det du kan göra själv, är att hänga din värdefulla konst en bit in bredvid dina fönster. Detta är de väggarna som normalt har flest skuggtimmar.

Papperskonst

Vi ramar in mycket som är tryckt eller målat på papper. I vår bransch brukar man kalla det papperskonst. Det kan vara gamla dikter, texter, fotografier, akvarellmålningar och skisser. Papper som består av träfiber bryts ner med tiden, och livslängden är tyvärr inte bestående. En dagstidning som lämnats åt sitt öde i solljus, blir gul och skör med tiden. Ett mycket bra exempel på vad som händer med papper. En stor bov är solens UV-strålning. Även om pappret i en dagstidning inte håller samma kvalité som i ett foto, så är den nedbrytande effekten samma för allt papper.

Olje- och akrylmålningar

Oljemålningar och akrylmålningar ska precis som papperskonsten ,skyddas mot solljusets ultravioletta strålning. Det beror på att strålningen även är nedbrytande för den här typen av konst. Oljemålningar och akrylmålningar ska aldrig ramas in med glas. Det beror på att de måste kunna andas.

Passepartouten skyddar

Genom att passepartouten skapar en liten luftficka mellan den inramade bilden och glaset, överförs inte snabba temperaturväxlingar till bilden. När temperaturen och luftfuktigheten ändras rör sig din bild lite grand. Luftfickan förhindrar då att nötning och slitage uppstår, då pappret inte ligger direkt mot glaset. Dessutom kan kondens skapas bakom glaset vid snabba temperaturförändringar. Luftfickan förhindrar då att denna fukt överförs direkt mot bilden.

Gammal konst behöver syrafria material

Om du har en gammal tavla eller inramning från 70-talet eller tidigare, kan den innehålla syrahaltiga material. Dessa behöver i så fall bytas ut mot nyare syrafria alternativ. Idag finns testpennor som snabbt och enkelt kontrollerar om din inramning innehåller syrahaltiga material.


Alla artiklar »