Vi gör en snygg griffeltavla

En griffeltavla eller skoltavla är perfekt att skriva upp viktiga saker att komma ihåg på. Du kanske har du en tid att passa, eller något kanske måste köpas med hem. Här visar vi exempel hur du själv kan göra en snygg griffeltavla för ditt kök eller din hall. Du väljer själv storlek på din griffeltavla genom att fritt välja egna mått på din ram bland våra måttbeställda ramar.

Egen griffeltavla med ram

Du kommer att behöva ett skivmaterial i den storlek du vill ha på din griffeltavla. Det är bra om ytan är slät. En skiva av Plywood, MDF eller Masonite fungerar bra. I vår guide har vi valt en skiva av Masonite som vi fått sågad i önskat mått på ett byggvaruhus. En tjocklek på sex till åtta millimeter rekommenderas. Storlek på din griffeltavlan bestämmer du själv. Hos oss kan du beställa ramar i längder upp till 1,8 meter.

Tips för din griffeltavla

Om du målar din skiva med magnetfärg innan griffelfärgen, kan du även använda den tillsammans med magneter. Då kan du sätta upp smålappar med kylskåpsmagneter. Griffeltavlor passar också bra som menyer på restauranger, cafeer och i affärer.

Du behöver följande

  • En måttbeställd ram som passar din griffeltavla
  • Pensel eller en miniroller
  • Fint sandpapper eller en slipklots
  • Magnetfärg och griffelfärg

Vi använder Creall skoltavelfärg och Creall magnetfärg från Slöjddetaljer.

1. Slipa träfiberskivan

Slipa träfiberskivan som ska bli griffeltavla
Matta ner ytan på din träfiberskiva med ett sandpapper. Den slipade ytan skapar små revor i skivan, som färgen kan binda mot. Detta moment är mycket viktigt för att få en slitstark griffeltavla. Färgen kommer inte att fästa ordentligt annars. En kornstorlek på 120 eller 180 på ditt sandpapper räcker.

2. Måla med magnetfärgen

Måla med magnetfärg
Nu rollar vi på magnetfärgen på skivan. Minst tre lager som målas korsvis. Låt torka ordentligt. Läs instruktionen till din färg och följ dessa för bästa resultat. Vi använder magnetfärg Creall från Havo som vi köpt på Slöjddetaljer.

3. Måla med griffelfärgen

Måla med griffelfärgen
När magnetfärgen torkat ordentligt mattar vi åter ytan med ett fint sandpapper. Sedan målar vi på griffelfärgen. Måla minst två gånger korsvis. Följ instruktionen för din griffelfärg för bästa resultat. Vi använder en färg för skoltavlor av märket Creall från Havo.

4. Montera griffelskivan i tavelramen

Montera griffelskivan i tavelramen
När träfiberskivan torkat ordentligt är det dags att montera den i ramen. Vi sätter fast vår skiva med en Fletcher Push Mate. Den måttbeställda ramen monterar du efter våra monteringsanvisningar.

5. Montera på väggen med kardborre

Montera griffeltavlan på väggen med kardborre
Vi väljer att fästa kardborre på vår griffeltavla, för att kunna sätta den på vårt plana kylskåp. Det är valfritt hur du monterar din griffeltavla, tänk bara på att den bör sitta fast, annars blir det svårt att skriva på den.

6. Griffeltavlan är klar

Griffeltavlan är klar
Nu är den tjusiga griffeltavlan klar. Använd den i ditt kök eller hall. Har du en affär eller ett café där den passar utmärkt som meny eller informationsskylt.

Alla guider »