Rama in gammal tavla i ny ram

Med våra omtyckta måttbeställda tavelramar kan du ge dina gamla tavlor helt nytt liv. Ofta är motiven på gamla tavlor tidlösa, men tyvärr inte ramarna. Genom att köpa en måttbeställd ram kan du enkelt byta ut den på din gamla tavla. Möjligheterna blir många och dessutom till ett mycket bra pris.

Inramning i ny tavelram

Genom att ge dina gamla tavlor nya ramar, kan du äntligen matcha din konst mot övrig inredning i hemmet. Du kanske vill ha en vacker guldram, en ren och vit ram eller kanske en helt svart ram. Istället för att köpa ny konst eller nya tavlor, kan du ge dina gamla tavlor nytt liv med nya ramar. I den här guiden ramar vi om en tavla för 30 kr som vi hittat på en loppmarknad.

Du behöver följande material och verktyg

  • Frystejp eller maskeringstejp
  • En vass sidavbitare eller näbbtång
  • Fletcher Push Mate eller småspik
  • En häftpistol av god kvalité (Isaberg Rapid)
  • Dubbelhäftande tejp

Observera! I den här guiden använder vi inte syrafria material. Om du ramar in konstverk eller fotografier av värde, måste du istället använda syrafria alternativ.

1. Tavlan som ska ramas om

Gamla tavlan som ska få en ny tavelram
Den här fina tavlan har vi köpt på en loppmarknad för endast 30 kr. Den är ingen reproduktion eller tryckt kopia, utan ett äkta konstverk och original. Konstnären är för oss okänd. Mycket trevligare än att ha tryckta kopior på väggen hemma. Motivet är färgglatt och kommer ge oss en tavla som sticker ut och syns. Tyvärr är den gamla ramen från 60 till 70-talet inte lika kul.

2. Montera isär den gamla tavlan

Montera isär den gamla tavlan
När man ramar in konst på korrekt och fackmannamässigt sätt, ska den skyddas genom att den tejpas och förseglas på baksidan. Det förhindrar att damm, smådjur och rökpartiklar tränger in. Den här tavlan har remsor av papper som vi måste ta bort först. Vi skär försiktigt ut efter kanten med en rakbladskniv, för att underlätta att ta bort den.

3. Frilägg innehållet i ramen

Frilägg innehållet i ramen
Innehållet i den här ramen har skjutits fast med rombiska stift, vilken är en vanlig metod. Det kan vara svåra att få bort stiften utan rätt verktyg. Vi föredrar en vass sidavbitare. Med den kan man komma nära stiftet för att nypa till, och för att sedan dra det rakt ut från ramen. Tänk på att du har glas i ramen som är skört. Var försiktigt när du jobbar.

4. Motivet som ska ramas in på nytt

Motivet som ska ramas in på nytt
Här har vi frilagt motivet. Motivet var tejpat i överkant på baksidan av den gamla passepartouten. Om ditt motiv också är tejpat, kan det vara bättre att skära loss det, än att försöka dra bort tejpen. Fukta lätt kan också fungera, men då finns risk för missfärgningar istället. Ibland sitter tejpen så hårt att konstverket kan skadas om du har otur. Vi väljer att beställa en ny passepartout till vår inramning.

5. Montering av motivet på ny passepartout

Montering av motivet på ny passepartout
Konstverket ska monteras på den nya passepartouten genom att det tejpas i överkant. Den här och liknande metoder brukar kallas för hängslen. Man ska aldrig tejpa runt om. Konstverket måste kunna röra sig fritt när värme och kyla växlar, eller när luftfuktigheten i rummet växlar. Om du tejpar runt om, kan du få ett fult böljande och vågigt konstverk.

6. Klart för nya tavelramen

Klart för nya tavelramen
Nu är konstverket och passepartouten klart för montering i ramen. Kontrollera att passepartouten är helt ren. Det är tråkigt att upptäcka smuts eller damm mellan glaset och passepartouten, när inramningen är klar. Glaset återanvänder vi från vår gamla tavla.

7. Montera alla delar i nya ramen

Montera alla delar i nya ramen
Nu ska alla delar läggas ned i den nya ramen. Om du följt instruktionerna noga i våra monteringsanvisningar, och läst på om falsmått, kommer dina delar att passa perfekt.

8. Skjut fast innehållet i din nya ram

Skjut fast innehållet i din nya ram
Vi väljer att skjuta fast bakstycket och delarna med häftklammer i vår ram. Det räcker bra för att hålla fast allt i ramen. Vi gör genom att hålla häftpistolen en liten bit ifrån ramen när vi skjuter. Då går inte klammern in hela vägen, utan sticker ut en liten bit. Vi väljer också att återanvända det gamla bakstycket. Om du är rädd om ditt konstverk, ska du passa på att välja till ett nytt syrafritt bakstycke istället. Vill du göra detta moment lika snyggt som proffsen, kan du istället använda en Push Mate från Fletcher.

9. Din nya tavla med ny ram är klar för väggen

Din nya tavla med ny ram är klar för väggen
Din nya tavla är nu klar. Grattis! För några hundralappar har vi fått ett äkta och fräscht konstverk klart för väggen. Trevligare än kopierade och tryckta massupplagor eller reproduktioner. Bara din fantasi sätter stop för vad du kan göra med dina tavlor och ramar. Lycka till med dina projekt.

Alla guider »