Inramning av en sked

Med kupor i akryl kan du enkelt rama in små saker. Vi kallar det för objektinramning. Du kan rama in föremål som t.ex. mynt, smycken eller stenar. I vår guide visar vi hur du ramar in en annorlunda liten tesked, som vi har köpt på en loppmarknad. På samma sätt kan du själv rama in småsaker. Ett kul sätt att få upp sina små minnesvärda saker på väggen hemma.

Rama in småsaker

Att rama in små saker och föremål behöver inte längre vara svårt. Med våra kupor i akrylplast kan du göra detta helt själv. Att rama in föremål är vanligt och man brukar rama in t.ex. smycken, klockor, mynt, sedlar, fossila småsaker, insekter, torkade blommor, arkeologiska fynd, kläder, samlarsaker, frimärken och brev.

Du behöver

  • Du behöver följande material och verktyg för att kunna rama in ditt föremål.
  • En akrylkupa och en passande måttbeställd ram
  • Dubbelhäftande tejp och förseglingstejp
  • Pappskiva eller passepartout
  • En tunn fiskelina eller transparent nylontråd
  • Nål, pryl eller annat vasst föremål

Om du är ovan att jobba med vassa verktyg, kan det vara bra att veta följande. Man drar aldrig vassa verktyg mot sina händer. Man jobbar alltid bort och ifrån sina händer och sin kropp.

1. Objektet som ska ramas in

Prylen vi vill rama in
I vår guide har vi valt en annorlunda liten tesked, som vi har köpt på en loppmarknad. Det spelar det ingen roll vad du väljer att rama in i kupan, för att följa den här guiden. Kontrollera bara att ditt föremål passar i din akrylkupa.

2. Ramen och akrylkupan

Ramen och akrylkupan
Ramen till kupan är beställd från vårt utbud med måttbeställda tavelramar, och anpassad för kupans yttermått. För information om vilken storlek du ska välja till din kupa, se akrylkupans produktinformation.

3. Delarna som ska monteras

Delarna som ska monteras
Vi har valt att rama in skeden tillsammans med en passepartout och en foamboard. Foamboarden skapar en rymd och får passepartouten att sväva några millimeter ovanför det svarta bakstycket. Passepartouten och foamboarden är inget måste för ett lyckat resultat, utan visar bara exempel på vad man kan göra med sin inramning.

4. Placering av objektet

Placering av objektet
Tänk igenom hur du vill att föremålet ska sitta i ramen. Horisontellt, diagonalt eller kanske vertikalt. Vi väljer att vrida vår sked diagonalt så att den fyller ut det svarta området på bästa sätt.

5. Nylonlina låser fast ordentligt och osynligt

Nylonlina låser fast osynligt
Vi gör ett så litet hål som möjligt genom den svarta baksidan, och trär sedan en mycket tunn fiskelina igenom hålet. Linan skapar en liten ögla mot framsidan. öglan kommer sedan att hålla fast skeden mot bakstycket. Praktiskt taget helt osynligt.

6. Låsning på baksidan

Låsning på baksidan med en knut
På baksidan knyter vi sedan fast linan runt ett par små bitar med ståltråd. Anledningen är att tråden annars kommer att skära sönder bakstycket när vi drar åt knuten. På det här sättet kan vi göra en mycket stark knut som håller fast skeden ordentligt.

7. Lägg ihop alla delar

Lägg ihop alla delar som ska ramas in
Lägg ihop alla delar och kontrollera att du är nöjd med hur allt ser ut tillsammans. Sedan monterar vi ihop delarna med dubbelhäftande tejp. Eventuellt kan du lägga dina delar löst i ramen.

8. Slutmontering i tavelram

Slutmontering i tavelram
Nu lägger vi alla delar i ramen och monterar fast dem. I vårt exempel kommer alla delar i höjd med baksidan av ramen. Det beror på att djupet på ramens fals är exakt samma som tjockleken blev på alla delar. Det här gör att vi enkelt kan tejpa fast alla delar på baksidan. Beroende på dina val av material, kan du behöva göra detta moment lite annorlunda. Om alla delar kommer ner i falsen, kan du t.ex. använda en Push Mate för att enkelt och proffsigt sätta fast alla delar i ramen. Läs gärna mer om montering i ramar.

9. Objektinramningen är klar för väggen

Objektinramningen är klar för väggen
Den färdiga objektinramningen av skeden är nu klar. En mycket effektfull och kul inramning som kommer att dra blickarna till sig. Lycka till med dina inramningar av föremål.

Alla guider »